Concert dels 40 anys de Joventuts Musicals de La Vall d’Uixó

   Concert 40 anys de Joventuts Musicals de la Vall d’Uixó

3 de novembre de 2023
Esglèsia de l’Assumpció, la Valld’Uixó

Olga Pitarch, soprano
Juan de la Rubia, orgue
Úrsula Segarra, arpa
Rafa Quirant, sopranista
Ovidi Martí, saxo

Programa


J. S. Bach Courante de la Partita n. 2 en re menor, BWV 1004 saxo

J. D. Michat Back to Bach I saxo i orgue

R. Hahn Chansons grises: L’heure exquise veu i arpa

Ph. Gaubert Soir païen veu, saxo i arpa

E. Chausson La Nuit, op. 11 2 veus i arpa

M. Tournier Vers la source dans les bois arpa

__________


G. F. Händel Joshua : Our limpid streams 2 veus i orgue

J. S. Bach Pasion segun San Juan : Ich folge dir veu, saxo i orgue

J. D. Michat Back to Bach II saxo i orgue

J. S. Bach Fuga en sol menor, BWV 542 orgue

________


G. Bumcke Nocturne saxo i arpa

Vaughan Williams Three vocalises veu i saxo

M. de Falla Soneto a Córdoba veu i arpa

L. Delibes Lakmé : Duo des fleurs 2 veus i arpa

J. de la Rubia Improvisació orgue

    OLGA PITARCH, Nascuda a Castelló, realitza els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música de València on obté el títol superior de Canto i de Piano (amb A. L. Chova i A. Bueso respectivament) i, becada pel Ministeri de Cultura, perfecciona posteriorment els seus estudis de cant en la  Musikhochschule de Viena (A). Ha estat guardonada amb diversos premis nacionals: segon premi del concurs de Joventuts Musicals en 1991, primer premi del concurs de  lied i oratori "Joan  Massià" en 1993, segon premi del concurs de  Opera "Eugenio Marco" en 1994.
Actua EN CONCERT al costat de diferents grups : Al  Ayre Español (E.López- Banzo), Orquestra Barroca de Sevilla,  Estil  Concertant (M.Esparza), Real Companyia Opera de Cambra (J.B.Otero), Els Músics de sa altesa,  Elyma (G.Garrit),  Accentus Àustria (T. Wimmer),  Faenza (M. Horvat), La  Fenice (J. Tubery),  Le  Parlament de  Musique (M. Gester), La Gran  Ecurie  et la  Chambre  du  Roy (J.C. Malgoire),  Akademia (F. Lasserre)  et Els  Arts  Florissants (W. Christie) en els Festivals de  Ambronay,  Royaumont,  Aix-en - Provence i  Beaune (França), Festivals de  Herne i  Ludwigsburg (Alemanya), Festival d'Utrecht (Holanda), Bach  Festival ・Riga ( Letònia),  Renaissance Musiqui Festival Copenhaguen (DONA), Festival  Grec de  nfiBarcelona, Festival de música sagrada de Conca, Festival de  Msica i Dansa de Granada (Espanya)...Participa igualment a diferents 
PRODUCCIONS DE  OPERA:  The  Fairy Queen, King Arthur i  Dido i Enees (  Belinda) d'H. Purcell,La  Didone de F.  Cavalli ( Iride,  Amore) ,  Zelos fins i tot del  ayre maten ( Floreta) de J. Hidalgo, Júpiter i  Semele (Juno) de A.  Literes, Orfeu ( Euridice) i L ' incoronazione  di  Poppea( Drusilla) de C.  Monteverdi,  Artaserse de D.  Terradellas ( Semira), La Madrilenya ( Violante)  Il  Sogno ( Nice) i  Ifigenia  in  Aulide ( Ifigenia ) de V. Martín i Soler, Eco i Narcís (Narcís) de Sr. Scarlatti, Orlando ( Medoro) de N.  Porpora, Orfeu ( Amore) de C.W.  Gluck, Orlando ( Dorinda) de G.F. Händel en les escenes del Teatre de La Zarzuela, Teatre Real i Auditori Nacional de Madrid, Palau de la Música de València, Auditori de Lleó i Oviedo,  Maestranza de Sevilla, així com en el  Théâtre de l' Opéra de  Bordeaux,  Avignon,  Orléans,  Théâtre donis  Champs  Elysées i  Opéra  Comique de Paris,  Concertgebow d'Amsterdam sota la direcció de C.  Rousset, A.  Zedda, J.C. Malgoire, E.López- Banzo, J.B.Otero, M. Valdivieso, G.Garrido i W. Christie.Entre les seves nombroses 
GRAVACIONS destaquen: " Ifigenia  in  Aulide" ( Ifigenia) de V.Martín i Soler , "Orlando" ( Medoro) de N. Porpora amb  RCOC i "El Mestre de  bayle i altres Tonades" amb  Elyma / segell discogràfic K-617; " Il  giardino de G. Caccini", "Els Musiquis de L' Astrée" amb el grup  Faenza sota el segell  Alpha  et  Agogique, i últimament «Un  fabuleux  bestiarie" amb aquest mateix grup. "A batallar estrelles" amb Al  ayre espanyol /  Harmonia  Mundi; "Et  deum- Grand office de  morts de M.A. Charpentier " i " Il  ritorno d' Ulysse  in pàtria" (Minerva) amb Els  Arts  Florissants (en DVD aquest últim) / Virgin  Classics.Així com gravacions en directe per a Ràdio- France,  ORF (A),  DRF (D), RNE (E), BBC (E),  DRK (DONA) i per a la cadena de televisió  
Mezzo.Des del 2010 es dedica igualment a l'ensenyament  del cant tant en cursos i màster classes com de manera regular :  Ecole  departamental de  Théâtre EDT91,  Ecole de  Musique  du  Chesnay, Centri de  Perfeccionament Plagut Domingo , i  últimament en el Pont  Supérieur de  Musique de  Rennes.
Dins del REPERTORI  Contemporani participa a la creació d'obres amb Els  Jeunes  Solistes (R.  Safir) sota la direcció de P. Eotvos, B.  Pauset sobre músiques de L.  Nono, R. Camp, P.  Fenelon entre altres. Ha cantat amb N.  Frize en " Desseins" en el Festival de  Saint Denis i ha col·laborat amb la  Compñía de Teatre  Toujours  aprés  minuit (B.  Seth  et R. Montll・ Guverna) en dues creacions L' Entrevue i  le  Bal,. Ha format part de la  comédie-ballet de  Mollière- Lully Monsieur de  Pourceaugnac amb la Companyia  Sandrine  Anglade.Dins del repertori d'ORATORI ha interpretat "La  Ressurezione"i 'El Messies" de G.F.Händel, " Saint Pierre  et Marie  Madaleine" de  Hasse, "Missa en do menor" de W.A.Mozart,, " Le  Roy David" de  Honegger i " Carmina  Burana" de K. Orff.Ofereix amb regularitat RECITALS ja sigui amb piano últimament acompanyada per Anne  Lebozec en un programa entorn del poeta G.A. Becquer, i pròximament amb els  Liebesliederwalzer de Brahms al costat d'aquesta mateixa pianista; o amb  teorba i guitarra barroca al costat de Marco  Horvat i Bruno  Helstroffer sobre músiques del segle XVII.Amb Els  Arts  Florissants participa en :  Il  ritorno d' Ulysse  in pàtria (Minerva), de C. Monteverdi ,  Acis  et  Galathée ( Damon) de G.F.Händel, La  descente d' Orphée  aux  enfers ( Proserpine) de M.A. Charpentier en diferents gires : Paris (Vaig citar de la Musiqui),  Vienne ( Teater  an  der  Wien), Londres ( Barbican  Center  et Royal Albert  Hall), Colònia, Baden-Baden, Munic,  Buxelles,  New-York ( BAM i Lincoln  Center), Washington, Chicago, Buenos Aires (Teatre Colón), Montevideo i  Sao Paulo.


    JUAN DE LA RUBIA, Organista Titular de la Basílica de la Sagrada Família, és natural de la Vall d’Uixó (Castelló), on inicià els estudis de la mà del seu pare i Ricardo Pitarch. La seva formació, esdevinguda en diverses capitals europees, comptà amb el mestratge d’Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent, a més d’Olivier Latry i Ton Koopman. Durant els seus inicis rebé fins a cinc Premis Extraordinaris en diverses especialitats a més del Primer Premio del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España (2002) i el Premi El Primer Palau (2004), guardons que contribuïren a impulsar notablement la seva carrera.
La seva activitat incessant com a solista, director, acompanyant i continuista l’ha portat a trepitjar els principals escenaris d’una trentena de països arreu del món entre els quals destaquen l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Konzerthaus de Berlin, Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, les catedrals de Colònia, Westminster, Bogotà, Ciutat de Mèxic i Tunísia, St. Sulpice de Paris, o el teatre Mariinsky i la Philharmonia de Sant Petersburg, entre d’altres.
De la Rubia ha actuat com a solista amb orquestres com la Freiburger Barockorchester, Kammerorchester Carl Philipp Emmanuel Bach, Orquesta Nacional de España, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Barroca de Tenerife, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquestra Ciudad de Granada, o l’Orquesta de Cuerdas de Bogotá.
Així ha treballat amb directors com Andrew Grams, François-Xavier Roth, Carlos Mena, Simon Halsey Simon Halsey, Salvador Mas, Kazushi Ono, Víctor Pablo Pérez o Simon Rattle.
Ha col·laborat, també, amb les principals formacions corals del país i amb solistes com Asier Polo, Mireia Farrés, Raquel Lojendio, Marta Mathéu, Carolyn Sampson o Philippe Jaroussky, amb qui va enregistrar el CD “Sacred Cantatas” (Erato, 2016), nominat a un Premi Grammy el 2018.
En l’última dècada, de la Rubia també s’ha especialitzat en la improvisació sobre pel·lícules de cinema mut entre les quals destaquen Faust i Nosferatu de Murnau o Metropolis de Lang
D’entre la seva extensa discografia, cal destacar  l’enregistrament dedicat a Johann Sebastian Bach (“Melómano de Oro” juliol 2016 i considerat “tota una revelació” per Aleix Palau i ”un dels enregistraments més sorprenents de l’any” per Stefano Russomano per a l’ABC). El seu darrer treball, enregistrat amb el claviorgue Hauslaib (1590) del Museu de la Música de Barcelona, l’ha dedicat a la música d’Antonio de Cabezón.
Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i Professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, realitza regularment masterclasses a les ciutats de Budapest, Stuttgart i Roma.


    ÚRSULA SEGARRA nascuda en a la Vall d'Uixó  (Castelló), realitza els seus estudis musicals en els conservatoris José Iturbi de València, Superior de Castelló i Manuel Castillo de Sevilla. Realitzant un postgrau en el Conservatori Superior de música de Madrid amb María Rosa Calvo-Manzano.
Premi extraordinari de fi de grau elemental, mitjà i superior, Euterpe de la música.
Guardonada en el concurs internacional Arpista Ludovico i IV International harp contest en Soka, el Japó. I Primer premi en el concurs permanent de joves intèrprets de Joventuts Musicals, Bilbao 2003.
Ha Gravat per a RNE el recital per a arpa celebrat en Sant Cugat del Vallès.
Ha interpretat com a solista l'estrena de l'obra Cel i Terra de Claudio Prieto i el concert per a flauta arpa i orquestra de Mozart acompanyada en totes dues ocasions per l'Orquestra de la RTVE, concert per a arpa i orquestra de Händel, Danses de Debussy i Introducció i Allegro de Ravel. Ha estat dirigida per mestres com a L.Maazel, Z.Mehta, P.Steimberg, N. Luisotti, M.A Gómez Martínez entre altres.
Des de l'any 2014 forma part juntament amb Quiteria Muñoz del duo De Soprano i Arpa realitzant amb ella els següents projectes: Douces Melodies, Irreverència, Pequesol, Bebesol, Amb Bombo i Platerets, Peer Gynt i Anemocòria, el seu últim espectacle.
També forma part del Brüden duo amb el violinista Manuel Segarra.
Va alternar els seus projectes musicals amb el seu treball en la gestió cultural de la Fundació General de la Universitat de València de 2019 a 2023
Actualment és freelance dedicada a la interpretació de tots els gèneres musicals abastant música simfònica, de cambra i so.


    RAFAEL QUIRANT (La Vall d’Uixó) , 1996), 
Guanyador del Concurs de Cant de Joventuts Musicals d'Espanya 2021
 Nascut a València, el sopranista Rafael  Quirant és besnet de la famosa soprano Carmen  Tur  Melchor.Guanyador del Concurs de cant de Joventuts Musicals d'Espanya en 2021, ha treballat amb artistes com Olga Pitarch, Juan de la Rossa, Francesca Sales, Silvia Vázquez, Pedro  Quiralte i un llarg etcètera. Destaca la seva participació en l'òpera  Amadigi  di  Gaula de Händel, que va interpretar en L' Auditori de Barcelona i l'Auditori Nacional de Madrid al costat del contratenor Xavier  Sabata, la soprano Núria  Rial i amb la direcció de Dani Espasa al capdavant de  Vespres d' Arnadí. Quirant és membre del grup barroc  Il  dolce  incontro, que treballa incansablement per a fer-se un buit entre els més destacats grups barrocs en l'àmbit espanyol. A més, és col·laborador habitual de les orquestres de la província de Castelló i la Comunitat Valenciana, entre les quals destaquen la Primitiva de Llíria, l'Orquestra de la Universitat de València, l'Orquestra del Conservatori de Música "Joaquín Rodrigo" de València, l'Orquestra "Belles  arts", l'Orquestra del Centre instructiu d'art i cultura i l'Orquestra de l'Ateneu Musical  Schola  Cantorum.A més del seu extens repertori barroc, també compta amb repertori belcantista, cançó espanyola i d'oratori. Recentment ha destacat per la seva incursió en l'òpera mozartiana, interpretant el paper de  Cherubino en  Le  nozze  di  Figaro i rebent un clamorós èxit.Rafael  Quirant va començar la seva formació musical com a alumne de  Nereida López en el  CIAC (Vall de  Uxó) i posteriorment va estudiar amb Ricardo Castelló. Després de finalitzar els seus estudis de disseny de moda a l'escola superior de disseny de València ( EASD) amb les més altes distincions, va ingressar en el Conservatori Professional de música "Francesc  Penyarroja" de Vall de  Uxó per a adquirir coneixements previs al seu ingrés en el Conservatori de València, on va realitzar amb èxit les proves d'accés al conservatori "Joaquín Rodrigo". Actualment, rep classes de la reconeguda soprano  Ofelia Sala.Ha tingut l'oportunitat de rebre consells i  masterclass de grans artistes com Aurelio  Viribay, Carles  Budó, Carlos  Chausson, Robert  Expert, Nancy Fabiola Herrera, Miquel Ortega, Xavier  Sabata, Isabel  Rey, Celsa Tamayo i  Mariella  Devia, qui li va atorgar una beca en un dels seus últims cursos.

OVIDI MARTI GARASA, natural de La Vall d’Uixó, inicia els seus estudis musicals a l’escola de música de  l’Ateneu Musical Schola Cantorum “Miguel Arnau Abad” amb els mestres Marcos Cano, Pili Serrano i Dani  Moliner. Posteriorment, ingressa al conservatori “Mossèn Fransesc Peñarroja” de La Vall d’Uixó amb el  professor Santiago Bosch, on obté el títol i el premi extraordinari de fi de grau.  

Al 2013, obté el 1er premi al I Concurs de Saxòfon, dintre del curs impartit per Javier De La Vega a La Vall  d'Uixó. Seguidament, al 2014, inicia els estudis superiors de música al Conservatori Superior de Música  “Salvador Seguí” de Castelló, amb els professors Antonio Pérez, Cele Jiménez i Carlos Revert. Al 2016,  durant tercer curs de superior, reb una beca Erasmus+ per estudiar amb Raaf Hekkema al Koninklijk  Conservatorium Den Haag.  

Una volta finalitzats els estudis superiors, continua la seva formació al Conservatorium van Amsterdam amb  Arno Bornkamp i Willem van Merwijk, on obté el títol del màster en interpretació a l’any 2021.  

A finals de 2020, juntament amb quatre companys més, crea Dianto Reed Quintet, grup de cambra amb el  qual ha obtingut el primer premi en diverses competicions nacionals e internacionals: Grachtenfestival  Conservatorium Concours 2021, Storioni Competition 2021, XV Concurso Nacional de Música de Cámara  Villa de Cox i Concurso Juventudes Musicales de España. També han sigut guardonats amb el premi del  públic al Dutch Classical Talent 22/23.  

A més a més, ha sigut membre de la Nederlands Jeugdorkest (NJO), Ricciotti Ensemble i jongNBE.  Actualment, Dianto Reed Quintet ocupa la seva major part de l’activitat musical, la qual compagina amb la  docència a Waterlandse Harmonie i col·labora amb el Nederlands Blazers Ensemble (NBE).









Comentaris

Entrades populars d'aquest blog